• Oznam Centra voľného času
          • Oznam Centra voľného času

          • Centrum voľného času v Bánovciach nad Bebravou pozýva rodičov a deti na podujatie s názvom DEŇ PRE DETI. Podujatie sa bude konať v dňoch 9. septembra vo štvrtok o 14.30 hodine na námestí Ľ. Štúra a 10. septembra v piatok o 14.30 hodine v areáli základnej školy Gorazdova na sídlisku Dubnička. Deti sa môžu tešiť na skákací hrad, maľovanie na tvár a iné atrakcie. Rodičov a deti budme informovať o krúžkovej činnosti v tomto školskom roku. 

            S pozdravom

            Mgr. Miriam Kiripolská - riaditeľka CVČ

        • Žiacka školská rada
          • Žiacka školská rada

          • Dňa 3.9.2021 sa na našej škole uskutočnili prvé voľby do Žiackej školskej rady. Žiacka školská rada je reprezentatívnym orgánom žiakov základnej školy a zastupuje ich záujmy vo vzťahu k riaditeľovi a vedeniu školy. Jej členmi sú volení zástupcovia žiakov z 3. až 9. ročníka. Úlohou žiackej školskej rady je zastupovať záujmy žiakov a vyjadrovať sa k rôznym školským témam, najmä k:

            • návrhom na zlepšenie prostredia v škole,
            • aktuálnym problematickým témam v škole,
            • spôsobu výchovy a vzdelávania na škole.

            Žiacka školská rada je dôležitým a najmä vhodným prostriedkom, ako už v mladom veku vytvárať v žiakoch povedomie o demokratickej spoločnosti. Podporuje rozvoj slobodnej a občianskej spoločnosti, v ktorej sa jednotlivci aktívne zúčastňujú na verejnom živote a majú prehľad o dianí okolo seba. Výhodou členstva v žiackej školskej rade je osobný rozvoj jej členov a podpora ich komunikačných, organizačných, líderských, spoločenských a iných mäkkých zručností.

            Naši žiaci si tajnými voľbami vybrali týchto zástupcov svojich tried:

            3. ročník: Leonard Kopčan

            4. ročník: Michal Krch

            5. ročník: Lenka Filinová

            6. ročník: Martin Pavlis

            7. ročník: Ondrej Kohút

            8. ročník: Adriana Mikušová

            9. ročník: Juraj Mikuš

            Novým členom žiackej školskej rady srdečne gratulujeme a držíme im palce, aby dobre a svedomito zastupovali záujmy svojich spolužiakov a pomáhali zlepšovať úroveň našej školy. 

        • Cvičenie na ochranu života a zdravia II. stupeň
          • Cvičenie na ochranu života a zdravia II. stupeň

          • V dňoch 6. a 7. 9.2021 sa žiaci 5. až 9. ročníka zúčastnia cvičenia na ochranu života a zdravia. Vyučovanie bude vo všetkých ročníkoch II. stupňa končiť o 12:00h. V utorok 7.9.2021 bude prebiehať pohyb a pobyt žiakov v prírode. Vyučovanie podľa platného rozvrhu začne na II. stupni v stredu 8.9.2021.

        • Distribúcia antigénových samotestov
          • Distribúcia antigénových samotestov

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že v piatok 3.9.2021 v čase od 12:00h do 16:30h si budete môcť prísť prevziať sady antigénových testov na domáce samotestovanie žiakov. Prosíme vás, aby ste pri preberaní testov nevstupovali do budovy školy, ale počkali pred hlavným vchodom a kontaktovali vedenie školy na t.č. 0907 814 845, prípadne 0915 874 413. 

            Ďakujeme za pochopenie.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Srdečne Vás pozývame na slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 2.9.2021 o 7:40h na hlavnej chodbe na 1. poschodí. 

            Po oficiálnom otvorení bude nasledovať stretnutie triednych učiteľov so žiakmi v triedach a v prípade priaznivého počasia mladších žiakov (1. - 5. ročník) čaká aj prekvapenie.

            Ukončenie prvého školského dňa bude o 10:00h, v tento deň nebude v prevádzke školská jedáleň ani školský klub detí.

             

            Tešíme sa na spoločné stretnutie po prázdninách :)

          • 3. cyklus Letnej školy

          • Zámerom našej Letnej školy bolo poskytnúť žiakom možnosť získať a upevniť vedomosti, zručnosti a spôsobilosti formou hravého učenia. V rannom kruhu si žiaci rozvíjali jazykové a komunikačné schopnosti, pri vypracovaní úloh a zadaní využívali rôzne matematické operácie a čitateľské schopnosti, rozvíjali si manuálne zručnosti, nechýbal ani pobyt a pohyb v prírode. Deti sme sa snažili motivovať aby s veľkou radosťou znovu zasadli do školských lavíc. 

          • 2.cyklus Letnej školy

          • Aj  tento týždeň sa niektorí odvážlivci z  1.-5. ročníka našej školy zúčastnili 2. cyklu Letnej školy.  Nebola to obyčajná škola, kde sa len učí, ale zahrali sme si hry na posilnenie osobnosti, hľadali sme svoje výnimočné schopnosti, ale zároveň sme sa snažili toto všetko využiť v prospech celého kolektívu. Športové aktivity sa striedali s rozprávaním,  zábavné hry s poučnými.  Pobehali sme po horách, poskákali po lúkach... zasmiali sme sa i zvážneli... Tak, ako to v živote beží.... TS&MM

          • 1. cyklus Letnej školy

          • Žiaci 1.-5. ročníka našej školy už majú za sebou 1.cyklus Letnej školy 2021. Pod vedením pani učiteľky Kopčanovej a Šimkovej sa venovali témam Ďaleko a ešte ďalej, I na mäkko aj na tvrdo, Cestovanie v čase, Ako sa stať spisovateľom i Príroda inými očami, v rámci ktorých si zopakovali učivo prebrané počas dištančného vzdelávania, rozvíjali komunikačné aj manuálne zručnosti a venovali sa aj športu. Deti sa najviac potešili kontaktu a spoločným aktivitám s kamarátmi.

        • Letná škola 2021
          • Letná škola 2021

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že Letná škola 2021 sa v našej škole bude realizovať v termínoch: 

            1. cyklus - 9. - 13.8.2021   

            2. cyklus - 16. - 20.8.2021

            3. cyklus - 23. - 27.8.2021

            Príchod detí na Letnú školu bude každé ráno v čase 7:30 - 8:15h a odchod v čase 15:10 - 15:30h. Prosíme rodičov, aby deťom do slovníčka napísali presný čas príchodu aj odchodu na Letnú školu. 

            Taktiež prosíme rodičov, aby svojmu dieťaťu počas pobytu v Letnej škole hneď v prvý deň zabezpečili:

            - čestné prehlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti, stiahnite si tu: cestne_prehlasenie_o_bezinfekcnosti_LS_zakonny_zastupca.docx

            - každý deň dve čisté rúška

            - jednorazové vreckovky

            - prezuvky, náhradné oblečenie a pokrývku hlavy 

            - repelent, prípravok na opaľovanie

            - slovníček 

            - pohárik označený menom dieťaťa

            - peračník s potrebami na písanie a kreslenie, pastelky, temperové farby, malé nožničky, tyčinkové lepidlo

            Nakoľko od 1.8.2021 došlo k zmenám v poskytovaní dotácie na stravu, nárok na bezplatnú stravu počas Letnej školy majú podľa aktuálnej legislatívy iba deti rodičov v hmotnej núdzi alebo rodičov, ktorí čestným prehlásením potvrdia, že si neuplatnili daňový bonus. Ostatní rodičia v prvý deň cyklu Letnej školy, do ktorého je ich dieťa prihlásené, uhradia pedagogickému zamestnancovi poplatok za stravu v sume 10 Eur na týždeň za jedno dieťa. Počas Letnej školy bude pre deti z tohto poplatku zabezpečená desiata, obed, olovrant a pitný režim počas celého dňa. 

            Rodičia prihlásených detí budú vopred e-mailom informovaní o kontaktoch na zodpovedných pedagogických zamestnancov počas jednotlivých cyklov Letnej školy.

            Tešíme sa na spoločne strávené chvíle v Letnej škole 2021!




        • Aktuálne zmeny v poskytovaní dotácie na stravu - info pre rodičov
          • Aktuálne zmeny v poskytovaní dotácie na stravu - info pre rodičov

          • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“)

            - zákon č. 417/2020 Z.z. zo dňa 17.12.2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách,

            - návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách, ktorý bol schválený NR SR dňa 22.06.2021.

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú zmeny v poskytovaní dotácií na stravu, ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie.

            V súvislosti s týmito zmenami vás žiadame, aby najneskôr do 31.07.2021 zákonný zástupca, v ktorého starostlivosti dieťa je, predložil škole nevyhnutne:

              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo
              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného  minima, alebo
              • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (ďalej len daňový bonus): tlačivo nájdete tu: cestne-vyhlasenie_danovy_bonus.doc.docx 

            Neuplatnenie si nároku na daňový bonus zákonný zástupca škole preukazuje čestným vyhlásením, že ani jeden člen  domácnosti si daňový bonus neuplatnil. V tejto súvislosti informujeme, že fyzická osoba, v ktorej starostlivosti dieťa je, ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnila daňový bonus, je povinná o uvedenom  bezodkladne informovať školu s tým, že si musí byť vedomá  právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia (trestný čin podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov) a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu.

            Taktiež vás prosíme o vypísanie prihlášky na stravu pre deti, ktoré sa budú v školskom roku 2021/2022 stravovať v školskej jedálni. Prihlášky Vás prosíme odovzdať do 15.08.2021 do školskej jedálne, alebo elektronicky na e-mailovú adresu marianath@azet.sk.

            Prihlášku dieťaťa na stravu v školskom roku 2021/2022 nájdete tu: prihlaska-na-stravovanie_2021_2022.docx

            V prípade, že sa rozhodne platiť stravu trvalým príkazom, prosíme Vás o zriadenie trvalého  príkazu od mesiaca august 2021 do mesiaca máj 2022. Číslo účtu. SK14 0900 0000 0002 6067 8715.


            1. stupeň ZŠ : obed : 23,- EUR                2,- EUR réžia                desiata: 10,- EUR
            2. stupeň ZŠ : obed : 25,- EUR                2,- EUR réžia                desiata: 10,- EUR​​​​​​​
        • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční v stredu 30.6.2021 o 8:00h na asfaltovom ihrisku za školou. Po úvodnej ceremónii a ocenení najaktívnejších žiakov bude v triedach pokračovať rozdanie koncoročných vysvedčení a rozlúčka triednych učiteľov so žiakmi. Návrat žiakov domov bude o 10:00h.  V tento deň nebude v prevádzke školská jedáleň ani školský klub detí.

          • Ako sme piekli kváskový chlebík

          • Na regionálnej výchove sa žiaci 4. a 5. ročníka učili piecť kváskový chlebík – taký, ako robievali naše staré mamy.  Najskôr sme založili kvások, každý druhý deň sme ho kŕmili a sledovali, ako rastie do krásy. O týždeň sme zamiesili cesto a po prekladaní sme ho vložili do ošatky nakysnúť. Ráno sme mali čerstvý, voňavý chlebík. Chutil nám iba tak – so soľou. Ponúkli sme aj pani učiteľky.

            Mgr. Zdenka Vrbičanová

          • Zlatá tehlička - deviataci prešli európskym programom finančnej gramotnosti

          • Naši deviataci sa tento týždeň zúčastnili vzdelávacieho programu v oblasti finančnej gramotnosti. Osvojili si základné bankové a finančné pojmy, získali prehľad o mzde za vykonanú prácu (brutto, netto, superhrubá mzda) a povinných odvodoch. Na modelových situáciách dvoch rôznych rodín si vyskúšali zostaviť rodinný rozpočet mesiaca (príjmy a výdavky), formou hier nakupovali v obchodnom reťazci produkty bez zľavy a so zľavou s cieľom, aby získali prehľad ako ušetriť a zreálnili svoj pohľad na nákupy. Osvojili si pojem investovanie a zistili, aké majú spotrebiteľské práva. Veríme, že aj vďaka tomuto vzdelávaniu budú v dospelosti schopní robiť kvalifikované a správne rozhodnutia pri správe osobných financií. Na záver žiaci absolvovali test z osvojených vedomostí a získali certifikát na úrovni európskej únie. Nikola Šiková, Bianka Kurtišová a Martin Chovanec získali v rámci záverečného testu vynikajúce hodnotenie (úspešnosť nad 90%).  

            Za realizáciu vzdelávacieho programu ďakujeme Mgr. Jančíkovej a občianskemu združeniu Zlatá tehlička 

        • Deň pre deti a rodičov
          • Deň pre deti a rodičov

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Pri príležitosti končiaceho sa školského roka Vás srdečne pozývame na Deň pre deti a rodičov, ktorý sa uskutoční v sobotu 26.06.2021 v čase 9:00 - 11:00h v areáli základnej školy. Uvidíte ukážku práce profesionálnych psovodov, dobrovoľných hasičov, zahráte sa športové i vedomostné hry a spoznáte prácu skautov. Dostanete aj niečo pod zub - špekáčka, párok, kofola (dospelí aj pivo :)  ). Tešíme sa na spoločné stretnutie.

            Organizátori: občianske združenie K prameňom Bebravy, ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou, skauti zo Slatiny, psovodi záchranárskej trenčianskej brigády.