• Native speaker Dimithri

          • V dňoch 18. – 20. februára sme privítali na našej škole lektora anglického jazyka Dimithriho Mahavithanageho, ktorý pochádza zo Srí Lanky a angličtina je jeho rodný jazyk. Strávil so žiakmi konverzačné hodiny, žiaci sa mohli pýtať rôzne otázky, počúvali zaujímavé rozprávanie o jeho krajine. A čo povedal Dimi o čase strávenom na našej škole? 

            „I was very impressed by the High standard at your school, the lengths the teachers were going to help the students with their education and especially of the standard of English .  The children were wonderful, they took part in activities, were prepared with questions and were eager to learn. They seemed very happy to learn about Sri Lanka and to find out details about me.  I am genuinely grateful to you all for having me . I had a lovely time in your little school. I hope I left a little print on everyone and hope that it was an experience that they would talk about.

            „Veľmi na mňa zapôsobila vysoká úroveň vašej školy, hlavne úroveň výučby anglického jazyka a čas, ktorý učitelia trávia so žiakmi. Deti boli úžasné, zapájali sa do aktivít, mali pripravené otázky a boli dychtivé sa učiť.. Zaujímali sa o Sri Lanku a informácie o mne a mojej rodine. Som vám vďačný, že som mohol s vami byť. Strávil som vo vašej malej škole veľmi príjemný čas a dúfam, že pre žiakov to bola dobrá skúsenosť, ktorá v nich zanechá aspoň malú stopu a budú o nej hovoriť.“

             

             

        • Palacinková show
          • Palacinková show

          • Na deň sv. Valentína sa uskutočnila palacinková show, v ktorej sa zúčastnili trojčlenné družstvá žiakov zo 6.-9. ročníka. Ich úlohou bolo pripraviť a naservírovať čo najchutnejšie a najkrajšie palacinky. Nezávislá porota v zložení RŠ I. Mikušová, H. Križanová a  hlavná pani kuchárka J. Tlelková hodnotila chuť cesta, celkovú chuť, a celkový vzhľad. Po dlhom váhaní nakoniec  za najšikovnejší kuchársky tím vybrali družstvo žiakov 6.ročníka, ktorí zároveň získali putovnú varešku. Víťazom gratulujeme.

        • Workshop - spracovanie ovčej vlny
          • Workshop - spracovanie ovčej vlny

          • Posledný deň prvého polroka sme strávili podobne, ako naše prababičky trávievali zimné dni - spracovaním ovčej vlny. Pastierstvo a chov oviec bol kedysi bežný aj na Podhorí, dnes si však už málokto pamätá, akí zruční museli byť naši predkovia a koľko námahy ich stálo, kým ostrihanú ovčiu vlnu premenili na hrejivý vlniak či nohavice. Žiakom 4. - 6. ročníka to priblížila pani Ľubica Noemi Kováčiková z Pezinka, ktorá so sebou priniesla kúsok histórie a ukážku nástrojov, ktoré pre spracovanie vlny boli potrebné. A nielen to - žiaci si mohli jednotlivé pracovné postupy sami vyskúšať a na vretienku spracovať vlastnú vlnu. Veľmi cenným bonusom boli spomienky seniorov zo Strediska evanjelickej diakonie Prameň, ktorí nám priblížili roky svojho detstva a k výkladu pridali vlastné spomienky a skúsenosti. 

        • VŠETKOVEDKO - súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími
          • VŠETKOVEDKO - súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími

          • Celoslovenská vedomostná súťaž VŠETKOVEDKO kladie deťom otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa doteraz stretli. Naša škola sa do nej každoročne zapája. Tento školský rok sa 11. ročník súťaže konal 28. 11.2019 a súťažilo rekordných 21 636 detí. Zo ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou sa súťaže zúčastnilo 17 žiakov 2. – 4. ročníka s nasledovnými výsledkami:

            Titul Všetkovedko školy za 21. miesto na Slovensku získal Martin Pavlis, 4. roč.

            Titul Všetkovedko za 23. miesto na Slovensku Michal Krch, 2. roč.

            Titul Všetkovedko za 30. miesto na Slovensku Alica Suchá, 3. roč.

            Titul Všetkovedko za 35. miesto na Slovensku Patrik Hruška, 2. roč.

            Titul Všetkovedko za 51. miesto na Slovensku Jakub Kasala, 4. roč.

            Titul Všetkovedkov učeň získali:

            2. roč.: Katarína Gemerová 76.m., Marko Kern 79. miesto, Michaela Valčíková 81.m., Vaneska Buchelová 86. m.

            3. roč.: Matúš Mišák 59. m., Alexandra Krupová 76. m., Filip Staník 76. m., Alexander Záruba 86. m.,

            4. roč.: Kiara Grofová 75. m, Ema Mišáková 90. m., Tobias Belan 91. m., Jakub Janega 102. m.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Mgr. Zdenka Vrbičanová

        • Oznam pre rodičov
          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že z dôvodu práceneschopnosti pani kucháriek sa v dňoch 30. - 31.1.2020 (štvrtok a piatok) nebude vydávať desiata ani obed a vyučovanie vo všetkých ročníkoch bude končiť o 12:00h. Školský klub detí bude v prevádzke do 15:30h, je ale nutné, aby ste deťom v týchto dňoch zabalili do školy dostatok stravy. 

            ĎAKUJEME ZA POCHOPENIE.

             

        • VÝSLEDKY CELOSLOVENSKÉHO TESTOVANIA ŽIAKOV 5. ROČNÍKA
          • VÝSLEDKY CELOSLOVENSKÉHO TESTOVANIA ŽIAKOV 5. ROČNÍKA

          • Dňa 20.11.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka: Testovanie T5 - 2019 s nasledovným výsledkom

            MATEMATIKA: celoslovenský priemer 63,4%, priemerná úspešnosť našich žiakov 64,0% (+0,6%)

            SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA: celoslovenský priemer 64,8%, priemerná úspešnosť našich žiakov 68,8% (+4%).

            Našim piatakom gratulujeme k úspešnému zvládnutiu testovania a pani učiteľkám ďakujeme za svedomitú prípravu žiakov.

        • VIANOČNÉ PRIANIE
          • VIANOČNÉ PRIANIE

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

             

            Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších a v novom roku 2020 hojnosť zdravia, šťastia, pohody a úspechov.

            kolektív ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou

          • Vianočná čajovňa u trietiakov

          • Do galérie Vianočná čajovňa u trietiakov boli pridané fotografie.

            Vianočná čajovňa u tretiakov

            „Čaj nie je nápoj, je to objatie“. Týmto starým čínskym príslovím sa začalo čajové posedenie v tretej triede dňa 18.12.2019. Trieda sa premenila na vianočnú čajovňu, ochutnávali sa čaje, atmosféru dotvárala meditačná hudba a vôňa z aromalampy. Zaujímavou prezentáciou sa žiaci dozvedeli veľa nového o pôvode či histórii čaju a spoznali rôzne druhy čajov. Nacvičili si, ako sa správať v pokojnom prostredí čajovne a nechýbali ani rozmanité hry a úlohy k čaju. Najviac ich zaujala samotná ochutnávka čajov, pochvaľovali si voňavý rooibos, indiánske lapacho, či lahodnú bylinkovú zmes z nášho regiónu, niektorí sa dokonca odvážili vyskúšať i typický anglický čierny čaj s mliekom. Týmto zážitkovým vyučovaním sme nadviazali na učivo z prírodovedy o dôležitosti pitného režimu, vytvorili príjemnú predvianočnú atmosféru a utužili vzájomné vzťahy v triede.

             

            Mgr. Katarína Krajčíková

          • Kŕmenie vtáčikov

          • Do galérie Kŕmenie vtáčikov boli pridané fotografie.

            Kŕmenie vtákov a lesnej zveri

            Zima sa blíži a naši žiaci začínajú myslieť okrem Vianoc aj na obyvateľov našich záhrad a lesov. I preto sa naši tretiaci rozhodli venovať svoj čas a rozdali malým operencov chutné vianočné darčeky v podobe semienok, orieškov a domáceho vtáčieho pudingu, ktoré s radosťou rozvešali v školskom sade. Nezabudli ani na lesnú zver a v rámci vychádzky potešili obyvateľov lesa bioodpadom, ktorý si priniesli z domu. Spojili sme tak príjemné s užitočným, využitie poznatkov o živočíchoch či zmysluplnom triedení odpadu, pobyt na čerstvom vzduchu, zdravá prechádzka prírodou a hrejivý pocit z dobrého skutku - ideálny predvianočný zážitok!